Tasaus
15/09/2017
Minna Havunen, tiedottaja, Suomen Lähetysseura

Kun kylässä on ongelma, Meena, Nashirul, Samsul ja Najina tarttuvat toimeen

Haluan esitellä teille neljä rohkeaa naista Nepalin Raniyapurista, alueelta, jossa Lähetysseura tukee kehitysyhteistyöllä naisten osallistumista yhteisön asioiden hoitamiseen ja konfliktien ratkomiseen. Nämä naiset kertovat, miksi naisia tarvitaan mukaan rauhantyöhön ja yhteiskunnallisten asioiden hoitamiseen. Alla olevassa videossa tapaat Meena Khanin, joka on mukana  Lähetysseuran tuella perustetussa naisten ryhmässä. Aikaisemmin Meenan kylän naiset eivät… Lue lisää »

Rauhantyössä kaikki asiat ovat naisten asioita

Minna Havunen, tiedottaja, Suomen Lähetysseura
04/09/2017

”Naiset ovat yhteisöjensä edustajina kykeneviä puhumaan ihan kaikista rauhanprosessiin liittyvistä asioista, eivät vain sukupuoleen liittyvistä kysymyksistä. Naisten tulee saada keskustella esimerkiksi perustuslaista ja paikallishallinnosta tasa-arvoisesti miesten kanssa.” Näin muistutti Suomen Lähetysseuran Syria Initiative -rauhanhankkeen projektipäällikkö Minna Saarnivaara tänään 4.9. Lähetysseuran ja Rauhankasvatusinstituutin Women and Youth Building Peace –seminaarissa. Tilaisuudessa rauhantyötä tekevät… Lue lisää »

Vaikuttavaa muutosta Raniyapurissa

Janne Juhaninmäki
23/03/2017

Pääsin tutustumaan tammikuussa Suomen Lähetysseuran kumppanin Sansthagat Bikas Sanjalin rauhantyöhankkeeseen Banken piirikunnassa, Etelä-Nepalissa. Yhteisö on aina ollut hyvin eristyksissä, jopa viranomaiset ovat kokeneet vaikeaksi luoda yhteyttä näihin omaa kieltä ja kulttuuria vaaliviin yhteisöihin. Kylä on ulospäin kuin mikä tahansa nepalilainen maaseutukylä. Talot ovat usein lannasta ja mudasta tehtyjä heinäkattoisia matalia… Lue lisää »

Naisilla on paljon annettavaa rauhantyölle

20/03/2017

”Naiset ovat vahvoja; naiset ovat uskottavia. Meillä on mahdollisuus rakentaa rauhaa, sillä me emme ole tappelemassa ja tappamassa. Äidit tuntevat synnyttämisen kivun – meidät on luotu suojelemaan elämää, meidät on tarkoitettu vaalimaan rauhaa.” Tämä on eteläafrikkalaisen KwaZulu-Natalin kristillisen neuvoston rauhanhankkeen naisten puheenvuoro tältä vuodelta. Hankkeen tavoitteena on rakentaa sovintoa apartheidin jälkeisessä yhteiskunnassa. Lue lisää »

Tarina itseluottamuksen kasvusta

15/03/2017

Amirul Nisha tyttärensä kanssa. Asun Raniyapur-nimisessä kylässä eteläisessä Nepalissa. Lapsuudenperheeseeni kuuluu minun lisäkseni yhdeksän jäsentä: viisi siskoa, kaksi veljeä sekä vanhempani. Isäni työskentelee ulkomailla ja muut perheenjäseneni työskentelevät maanviljelyn parissa. Kathmandussa, Nepalin pääkaupungissa, järjestettiin Lähetysseuran tukema rauhankoulutus. Ensin äitini kielsi minua osallistumasta koulutukseen, sillä hän pelkäsi, että ihmiset… Lue lisää »

Naisryhmän avulla rauhanrakentajaksi

14/03/2017

Meena Khan ”Olemme oppineet naisryhmissä paljon. Nyt toimimme rauhanrakentajina omassa yhteisössämme.” Meena Khanin ja hänen kanssasisartensa elämä muuttui, kun Lähetysseuran kumppanijärjestön työntekijät rohkaisivat heitä perustamaan naistenryhmiä. Aikaisemmin naiset eivät koskaan lähteneet kodeistaan eikä heidän annettu tavata ihmisiä kodin ulkopuolella. Miehille jutteleminen oli kiellettyä. Lue lisää »

Naiset tasa-arvoisina rauhaa rakentamaan

10/03/2017

Olemme historian saatossa tottuneet näkemään hyvin samanlaisia kuvia rauhansopimusten allekirjoittamistilaisuuksista. Korkea-arvoiset miehet puvuissa tai univormuissa sopivat keskenään rauhasta. Naisten paikka puolestaan on ollut kotona lasten kanssa. Tällaisesta asetelmasta ollaan pikku hiljaa onneksi pääsemässä eroon. Viime vuosikymmenten aikana on alettu nähdä yhä tärkeämpänä ottaa myös naiset rauhanprosesseihin mukaan. Yksi keskeisimmistä virstanpylväistä… Lue lisää »

Naisten äänen on kuuluttava rauhantyössä konfliktialueilla

08/03/2017

Naisten on saatava osallistua tasavertaisesti rauhanneuvotteluihin. Vain se takaa kestävän rauhan. Naisten tulee olla mukana myös konfliktin jälkeen rakentamassa rauhaa. Naiset jäävät edelleen sivuun rauhanprosesseissa: naiset olivat allekirjoittajina vain kahdessa rauhansopimuksessa 61:stä vuosina 2008–2012. [1] Lue lisää »

Tasaus 2017 - blogi käynnistyy maaliskuussa

21/02/2017

Tasaus-blogissa julkaistaan kirjoituksia naisista rauhantyössä. Täältä saat lukea muun muassa rauhantekijänaisten kokemuksista Nepalissa ja Etelä-Afrikassa. Ensimmäiset kirjoitukset julkaistaan maaliskuussa Tasaus 2017 -kampanjan alkaessa. Lue lisää »